Med kameraet på rette staden

14. mars 2010 22:05 av Kine Toth 

Alexander Kleppestø (29) er utdannet elektriker, men for tre år siden bestemte han seg for å bli fotograf, med hovedfokus på verdenen vi faktisk lever i.

–Før var jeg en helt vanlig hobbyfotograf som likte å knipse bilder på ferieturer, men jeg fant etter hvert ut at fotografering var noe jeg ville bedrive hverdagen med, sier Kleppestø.

Nå har han sitt eget studio i Bergen. Der tar han alt fra barneportretter til motebilder, mens hans store lidenskap er å fange uttrykk og følelser rett fra gaten. Kleppestø engasjerer seg i kampen for rusmisbrukere og deres rettigheter. Han håper bildene hans kan gi oss noe å tenke på. Likevel kan han fortelle at han til tider har opplevd ubehagelige situasjoner ute i gatene.

–Det finnes ytterst få som tar bilder av narkomane, og det er det nok en grunn til. Man må vise tillit, sier Kleppestø.
Han forteller likevel at han stort sett blir godt mottatt når han stopper folk på gaten. De som ønsker får også en kopi av bildet sitt til odel og eie.

–Vi er ikke perfekte
Kleppestø lager ikke bare gateportretter av rusmisbrukere, men også  den vanlige mannen i gata. Han beskriver en dag på fotooppdrag er som en dag på fisketur.

–Man vet aldri hva man kommer hjem med, sier han.

Han forteller at han er svært opptatt av detaljer og kontraster, nettopp for å få frem spesielle særtrekk og uttrykk hos personen på bildet. Dette gjelder spesielt gateportrettene der de fleste smådetaljer og skavanker blir forsterket.

–Mennesker er ikke perfekte, og da trenger heller ikke bildene å være det. Jeg hadde ikke stoppet Katrine Sørland på gaten for å si det sånn, flirer bergenseren.

25856_378614525567_739815567_5328357_6067035_n

Foto: Alexander Kleppestø

Kleppestø beskriver fotografering som svært givende, nettopp fordi man kommer så tett inn på menneskene man fotograferer. Han tar for det meste portrettbilder, der avstanden som regel ikke er mer enn 50 millimeter. Han innrømmer at det kan være krevende å få til et godt portrett.

–Det å skulle skape en stemning og samtidig fortelle noe om personen på bildet et par minutter til disposisjon kan være en prøvelse, spesielt når jeg ikke kjenner personen. Men samtidig er det jo det som er halve moroa, sier Kleppestø.

Reiser til utlandet
Det er ikke bare i Norge at Kleppestø leker seg med kameraet. Han har allerede vært i Thailand hele seks ganger og forteller at han får det meste av inspirasjonen sin fra utenlandske fotografer, blant annet amerikanske Steve Paxton. Han er likevel svært opptatt av å tenke selv å ikke se for mye på hva andre har gjort før.

–Det er menneskesyn som er viktigst for meg. Dette gjelder spesielt i Norge. Thailand er annerledes. Der er det så mange som synlig sliter, men slik er det ikke her i Norge, sier Kleppestø.

Han forteller at det å ta bilder i Thailands slum fort blir for tungt. De gangene han har besøkt Thailand har mesteparten av pengene han har tjent gått til hjemløse.

–Selv om jeg deler ut penger er nøden så stor at jeg så vidt føler at det hjelper. Det er likevel fortsatt bedre enn å sende pengene til Røde Kors der halvparten blir borte på veien, sier Kleppestø.

Han sier at han synes det er vanskelig å oppsøke mennesker som har det vondt men at det ofte er svært givende, både for ham og for de som blir tatt bilde av. Kleppestø har også vært i Polen og Tsjekkia for å ta bilder og har allerede flere prosjekter på agendaen. Et av dem er å starte med film.

–Når man er ute på gaten og tar bilder blir man ofte fortalt hele livshistorier. Dette er verdifulle historier som dessverre ikke alltid kommer frem i et bilde. Folk har så mye på hjertet og mye av det bør få komme frem,  sier Kleppestø.

Han tjener ikke penger på gateportrettene, og forteller om tøffe arbeidsdager.  Likevel gir den unge bergenseren klart uttrykk for at han elsker det han driver med.

Stengt for kommentarer.