Øvingslokalet med klasse

8. mars 2010 20:48 av Gøran Gimsøy 

Trondheim har mange øvingslokaler å vise frem, men ett er i en annen klasse enn de andre. Trikkestallen Loftet har til nå vært en suksess for både bandene og kommunen. Skulle tro det var jazzmusikere som holdt til der og ikke rockerne.

inne

I første etasjen holder rullebrettkjørerne til, mens på loftet i andre etasje bråker det skikkelig. Det har i alle år vært stort behov for øvingslokaler for band, uten at bevilgende og bestemmende myndigheter har tatt utfordringen. Men siden 2007 har 46 band hatt tilholdssted i Trikkestallbygget.
På vei inn i komplekset får man det første tegnet på at dette er bunnsolid, en tung konstruksjon i betong. Hvert band har ett kort som må skannes i tillegg til at de må taste inn en kode. Det er samme prosedyre for å komme seg inn i øvingsboksene innenfor. 16 øvingslokaler under samme tak. Det er tre band på hvert rom og det koster 1250 kr i måneden for hvert band å øve der.

Hver boks har sin egen farge. Toalettet har blå farge, det gjør at til og med Ozzy Osbourne kan komme seg på do. Hver boks har også sin egen identitet visualisert gjennom bilde og med et sitat fra en kjent kunstner. Kunstnerne Mai-Irene Aasen(kjent som trommis i Jokke & Valentinerne) og Guttorm Nordø(billedkunstner og musiker) har gitt Loftet en identitet og et uttrykk som gjenspeiler bandfilosofi og musikkens betydning.
Bandene er godt fornøyd

Det rocker inne fra boksen, jeg banker på og blir velkommet inn. Jack Dalton øver denne torsdagskvelden. Bandet har øvd på Trikkestallen siden starten i 2007. Guttene forteller at de er meget fornøyd med Trikkestallen til nå.
- Dette er ett supert tiltak fra kommunen, sier gitarist og vokalist Jimmy Nymoen. Her er det anlegg og mikrofoner som alle bandene kan bruke. Det eneste vi trenger å stille med er eget utstyr og det er ikke noe problem, forteller bassist Tom Andre Hansnår. Nymoen bryter inn og forteller at Trondheim er på vei tilbake som den store musikkbyen og Trikkestallen hjelper veldig på. Vanligvis hadde bandene blakket seg på kjellere med dårlige fasiliteter og dyr leie.
På vei ut av øvingsboksen møter jeg på bandet Shallow Yellow. Guttene er slitne og på vei hjem fra øving. Men Shallow Yellow har samme inntrykk som Jack Dalton.
- Vi er godt fornøyd, det eneste vi har å utsette på er at det er litt for dyrt, sier Bjørn Andre Svela i Shallow Yellow. Jack Dalton synes det er verd det.
- Er man bare med i ett band og det er flere enn fire i bandet så er det så absolutt godkjent. Men er man med i flere band og det er få personer med i de bandene så blir det fort dyrt, avslutter trommis i Jack Dalton, Bjarne Olafsen.
Jazzmusikere eller rockere?

Innenfra ser boksene ut som på en institusjon. Alle veggene er hvite. Det er ikke lov til å tegne på dem, men plakater kan henges opp. Det er ikke søppel å se og det lukter rent. Man må utendørs for å røyke, og det er ikke lov å drikke alkohol innendørs. Bortsett fra instrumentene og kunsten på veggene minner det mer om en institusjon for jazzmusikere. Det eneste som rocker er at man kan øve når man vil på døgnet. På Loftet er det også en infovegg der band kan henge opp plakater når de spiller konsert, slik at andre band og folk kan få med seg når det skjer noe. Det er også en heis slik at band med dårlige rygger får fraktet utstyret istedenfor å bære det ned trappene. Alt er for ordentlig utseendemessig til at jeg skal tro på at det er rockere som dundrer riff her. Men når det begynner å bråke inne i boksene er jeg ikke i tvil. Det er mest bass som blir slått mot meg og ekspertene sier at det er rundt 115db inne på et lokale. Det trykker fra de fleste boksene men i noen bokser er det stille. Det er nok meninger om låtene som skal fram. I en boks er det bare ”pling-plong”(jazz/samtid) musikk. Jeg går nærmere, skal teorien min at det er jazzmusikere som øver på Trikkestallen være sann? I det jeg er helt ved døra skvetter jeg. Det er et rabalder som kommer fra innsiden. Jeg får bakoversveis og går ut hovedinngangen på vei mot Buranhus. Teori mislykket.
Securitas gjør det sikkert mot tyveri

Inne på Buranhus musikksenter møter jeg Leiv Aspén. En mann med mange jern i ilden. Han er nestleder i Buranhus musikksenter som er ansvarlig for driften av Trikkestallen. Aspén kan fortelle at Trikkestallen har vært en suksess til nå.
- Vi har kun fått positive tilbakemeldinger fra bandene som øver der. Det er bare positivt å ha et bandfelleskap med 45 andre band som har samme mål, glede og lidenskap. Bandene får ikke bare et rom, men de får bruke så mye strøm de vil og i tillegg har vi Securitas som ”passer” på utstyret til bandene. Det er også sanganlegg på hvert av rommene, bandene har lagringsplass i tillegg til sanitære muligheter, sier Aspén.
Et unikt pilotprosjekt

Aspén mener også at prisen for å øve der er god.
- Det er verd å betale 1250 kr for ett rom som er trygt og varmt. Den største utgiftsposten ved utleie av øvingslokaler er strømutgiftene. Om bandene skulle ha leid seg ett rom, betalt for strøm og alarm så ser man etter hvert at 1250 kr er rimelig.
Aspén forteller videre at Trondheim kommune skal ha en stor del av æren for dette prosjektet og tilretteleggelsen for at band kan utvikle sine prosjekter under disse fasilitetene. Sammen med Schau-øvingshotell i Oslo er Trikkestallen unik, og var og er et pilotprosjekt.
- Folk fra langt og fjernt har besøkt Trikkestallen loftet for å se hvordan det er der og hvordan det driftes for å gjøre noe lignende et annet sted.
20 band på venteliste
Inntekten fra det bandene betaler i måneden går til to personer som har 50% stillinger for å ha ansvaret for driften av bygget. I tillegg går det penger til strøm, renhold, sikkerhet og slitasje.
Trikkestallen loftet har vært en suksess til nå og mange band står på vent til å få seg et øvingslokale der.
- Vi har 20 band som står på vent, så vi kan trygt si at Trikkestallen er populært, avslutter nestleder i Buranhus musikksenter Leiv Aspén.

gøgga 017

Andre øvingslokaler i Trondheim med pris :
Buranhus : 400kr per. band for fire øvinger(3t hver gang) i måneden
Das Boot øvingskollektiv : 350kr per person i måneden
Isak: 100kr per person i måneden
Sør-Trøndelag musikkråd har lokaler på Tempe: 1000kr i måneden per band

Stengt for kommentarer.