Demonstranter krever fred og frihet i Gaza

22. januar 2009 12:44 av Turid Lykseth Wik 

Over 600 mennesker viste sin avsky mot Israels krigføring i Israel. Palestineren Emad Alrozzi ga de frammøtte et brutalt vitnesbyrd fra krigens redsler.

– Jeg har vært i kontakt med familien min de siste dagene. De fortalte meg at de forventet at en rakett ville treffe huset vårt. De spurte meg hvor de kunne dra. Gaza har så lite plass, og ingen plass er trygg. Jeg hørte deres gråt. Jeg kunne se deres tårer. Og jeg følte deres siste farvel, fortalte Alrozzi sine meddemonstranter på engelsk.

alrozzi1

Foto:Turid Lykseth Wik

Flere av aktivistene bar plakater med bilder av drepte barn. Et svart banner var påmalt et bombefly som skjøt tre raketter mot en barnevogn. Rakettene bar navnene: Israel, USA og EU. Store hvite bokstaver formidlet budskapet: Made by Nato, since 1949

Gardiner som bandasjer
– Myndighetene vil kjøpe israelernes stemmer ved å gå inn i Gaza og drepe hvert levende vesen, inkludert kvinner og barn. Alt har vært skyteskiver i Gaza: sykehus, universiteter og skoler, journalister, moskeer, departementer og hus. En og en halv million palestinere er traumatiserte. Gaza har vært under beleiring i mer enn ett og et halvt år. Blokaden har hindret tilgangen på mat, vann og elektrisitet. Sykehus har brukt gardiner isteden for bandasjer i behandlingen av skadde mennesker, fortalte studenten Alrozzi.

Demonstrasjonen foran Stortinget ble arrangert av Blitz, lørdag 18.januar. Mangeårig politisk aktivist, Stein Lillevolden holdt også appell.

– Etter gatekampene har: politiet, sier-journalistikken, dominert alle medier, og gitt offisiell støtte for deres rasistiske utspill; hvordan den ungdommelige råskap har blitt ubegripeligjort, ubegripelig, og ikke minst truende. Alle må være redde for det ubegripelige. Kan du fatte hvor de har sin råskap fra!

Bestialitetens historie
– Man sier at det første offeret i en krig er sannheten. Norske medier har gjort veldig mye for å leve opp til dette utsagnet den siste tiden. Men det er også skjedd grove feil i kampens hete, også for alle oss som har reagert spontant på de stadige overgrepene mot det palestinske folket. Noen ganger har kanskje vi også blitt litt stupide med enkle forklaringer og selvforsterkende perspektiver på det som skjer. Det har vært noen få, men grove, tragiske tilløp til rasistiske og religiøse reaksjoner på Israels krig. Vi har igjen måtte høre det farlige ekkoet fra bestialitetens historie, og vi har helt sikkert tapt hvis vi gjentar disse overgrep i den moderne frihetskampen, sa Lillevolden.

Lysmarkering
Internasjonale Sosialister og Libanesisk forening var de eneste som hadde tilsluttet seg markeringen. Således var oppmøtet en bekreftelse på at sak ofte er langt viktigere enn politisk gruppetilhørighet. Fra Eidsvoll plass gikk toget til en stille lysmarkering på Youngstorget. Utover plassen var det plassert mange små svarte silhuetter, noen med bamser i hendene. Det var virkningsfulle symboler på alle de drepte barna. Hundrevis av lys ble tent til minne om krigens ofre. De ble plassert rundt fontenen og ved silhuettene. Inntektene fra lyssalget gikk til NORWAC som driver helseprosjekter i Gaza.

Palestinakomiteen mobiliserer til ny demonstrasjon foran Stortinget lørdag  24. januar klokka 13.00

Stengt for kommentarer.