Iskalde Trøndelag

4. mars 2010 13:10 av Alexander Killingberg 

Natt til tirsdag målte Trondheim sin laveste temperatur på over 52 år. I disse klimatider, med dommedagsprat om global oppvarming, kan vi tillate oss å spørre når disse klimaendringene vil gjøre seg merkbare i hjemlige strøk.

DSC_0975

Når man rusler ned Munkegata denne iskalde februarkvelden er det fort gjort å lure på hvor det ble av den mye omtalte globale oppvarmingen. I den vanvittige kulden er det lite som minner om de milde, snøfrie vintrene som var spådd. Folk småjogger forbi, hutrende i sine varmeste plagg. Går man uten hansker i fem minutter, risikerer man forfrysninger. Uten lue, er du også ille ute. Etter bare sekunder er ørene røde som ferske tomater, og venter man lengre, slipper du å kjenne mer til dem.

Trøndersk istid
Ved Bunnpris prøver en middelaldrene mann febrilsk å få start på bilen i kulden. Han er ikke alene om å ha dette problemet. I hele Trondheimsregionen har busser, taxier og privatbiler slitt med å få start på doningene de siste dagene. Mange har måttet fram med startkablene, og Falck og Viking har blitt nedringte av fortvilte bileiere.

- Vi har hjulpet over 50 biler så langt i dag og passerer helt sikkert 100 før dagen er omme, sa daglig leder i Viking, Ann Kristin Fordal, til Adressa tirsdag morgen. Når kulden er som verst denne februarkvelden trekker folk innom det som er av åpne kiosker. Seven Eleven på hjørne mellom Munkegata og Dronningens gate er fylt til randen. Samtaleemnet er det samme hvor enn du går.

- Så grusomt kaldt det er. Dette må være det kaldeste jeg noen gang har opplevd her i byen, utbryter en jente i 20-årene. Hun blåser blå frostrøyk ut av kjeften.

Rekord på rekord
Natt til tirsdag var den kaldeste på over 50 år i Trondheim. Målestasjonen på Voll målte hele 24,3 minusgrader. Man må tilbake til 1958 for å finne en kaldere måling. Den gangen hutret trønderne i 25 minusgrader. Den iskalde februarnatten vi nettopp opplevde var heller ikke langt fra å tangere den kaldeste temperaturen som noen gang er målt i trønderstaden. Kulderekorden på -26,1 fra februar i 1899 står fortsatt. Også innbyggerne i Selbu våknet til en kald fornøyelse tirsdag morgen. 30 minusgrader er rekord i festivalbygda. Oppdal var kun 0,2 grader fra å tangere sin kulderekord fra 2001, mens både Værnes og Meråker var i samme situasjon. På Fosen ble det målt flere oppsiktsvekkende lave temperaturer langs fjorden, mens det på Nordøyan fyr i Vikna ikke har vært kaldere siden 1966. Generelt har denne vinteren vært stabilt kald, og med flere ekstreme kuldeperioder. Når man sitter og stirrer på frostrøyken som danser på trondheimsfjorden er det vanskelig å forestille seg en global oppvarming oppe i alt dette.

- Ingen sammenheng
Stein Kristiansen ved metrologisk institutt i Oslo mener kuldeperioden i Trøndelag ikke er relevant for sammenligning med den globale oppvarmingen.

- Det er over hodet ikke noen sammenheng mellom kulden i Trøndelag og den globale oppvarmingen. Det vil alltid være perioder da det er kaldere lokalt, mens gjennomsnittstemperaturen ellers på kloden stiger jevnt. Vi snakker om lange linjer her, og da må man regne med variasjoner fra vinter til vinter. Det er helt normalt, sier Kristiansen. Han tror det fortsatt blir mange kalde vintre i Norge i årene fremover.

- Det er ingen grunn til at det ikke skal bli det, mener Kristiansen. Til tross for optimisme om fortsatt stabilt vinterføre i Norge, mener han den globale oppvarmingen allerede har satt sine spor.

- Vi ser allerede klare tendenser til klimaendringer. Norge har nok allerede merket den globale oppvarmingen, men utslagene er ikke betydelige så langt, forteller Kristiansen.

Mannen i gata er skeptisk
Den kalde vinteren og den siste ekstreme kuldeperioden ser ikke akkurat ut til å ha overbevist mannen i gata om den globale oppvarmingen.

- Global oppvarming? Her er det så kaldt at det ikke er levelig utendørs, utbrøt en trondheimsfrue da hun ble stilt spørsmålet. Og det er kanskje ikke så vanskelig å forstå skepsisen når nesehårene fryser etter ti sekunder i frisk luft. Med en gang man runder hjørnet fra Nordre gate og østover Olav Tryggvasons gate, blåser iskald vind iblandet snø midt i trynet. Da er det vanskelig å forestille seg en global oppvarming. Kanskje sørger februarkulda for at trønderne blir mindre miljøbevisste? Kanskje gir rekordkulden næring til seiglivede konspirasjonsteorier om at global oppvarming bare er en toppolitisk oppfinnelse? Det som er sikkert er at denne vinteren har vært en av de kaldeste i manns minne, og hvem vet om den har flere ekstreme kuldegrader på lager.

Stengt for kommentarer.